Οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου το οποίο δέχτηκε από πολύ νωρίς επιδιορθώσεις και εκτεταμένες επισκευές κατά την Οθωμανοκρατία, ιδιαίτερα στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και Νομοθέτη (1530 μ. Χ. περίπου). Η διπλή αυτή τοξωτή κατασκευή είχε στόχο να γεφυρώσει την χερσόνησο της Παναγίας με τις υπώρειες του ορεινού όγκου της Λεκάνης. Χρησίμευε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές των ορεινών όγκων (έξι χιλιόμετρα βόρεια) στην σημερινή «Παλιά πόλη» της Παναγίας, με την κύρια πηγή νερού να βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. ενώ άλλες πηγές χαμηλότερα συμπλήρωναν την τροφοδοσία του. Το μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο μήκους 280 μ. αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 25 μέτρα. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1997 με τεχνικές ήπιας παρέμβασης.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdNTL2Cowd8BWG_Xh0FbDtqo6khFp2mvkLyyz7Gl15R2FD24c26ja_Ifr0yOv437lUoIpjGhEhCsM9jVLxPIUYbL0m_O7SQ6Meo0He1R-EV8aZLjThNJu455xIXuF6tP1fkTmWhyphenhyphenv5UD1x/s1600/kamares.jpg)
οι Καμάρες είναι το "σήμα κατατεθέν" της πόλης. Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, μήκους 280 μέτρων που αποτελείται από 60 αψίδες, τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών με μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα.
Οι Καμάρες φτιάχτηκαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο που αποτελούσε την τοξωτή γέφυρα μεταξύ της παλαιάς πόλης (σημερινή συνοικία της Παναγίας) και των απέναντι λόφων (σημερινές συνοικίες Τιμίου Σταυρού και Αγ. Κωνσταντίνου) με σκοπό τη μεταφορά νερού. Δέχτηκε μεγάλες επισκευές επί Τουρκοκρατίας, ιδιαιτέρως τον 16ο αιώνα και επί κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Γιατί παρόμοια μνημεία σπάνια συναντάς. Καμάρα μπορείς να βρεις σε αρκετές πόλεις αλλά τόσο μεγάλο και επιβλητικό μνημείο, το οποίο μάλιστα δε φτιάχτηκε "προς τιμήν" κάποιου αλλά εξυπηρετούσε ένα καίριο σκοπό στο παρελθόν, δύσκολα θα βρεθεί στο δρόμο σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου