Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων είναι ένα αξιόλογο και σημαντικό μνημείο. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακροπόλεως και στηρίζεται στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πέρασε από διάφορες φάσεις και το θέατρο έχει υποστεί πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων.
Η πρώτη φάση του θεάτρου είναι την εποχή του Φιλίππου Β’ το 356 π.Χ. Την εποχή αυτή η ορχήστρα είχε σχήμα πετάλου.
Την εποχή της ρωμαϊκής αποίκισης γίνονται αλλαγές στο θέατρο ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των νέων θεαμάτων. Τον 3ο μ.Χ. αιώνα το θέατρο μετατρέπεται σε αρένα για θηριομαχίες. Η ορχήστρα στρώνεται με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες και κτίζεται ψηλό τείχος για την προστασία των θεατών κατά τη διάρκεια του θεάματος.
Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια οι συνήθειες και τα ήθη του κόσμου για ακόμη μια φορά αλλάζουν και το θέατρο εγκαταλείπεται.
Σήμερα σώζονται πολλά στοιχεία από το θέατρο. Έχει δεχθεί όμως διάφορες επεμβάσεις για να μπορέσει να φιλοξενήσει το φεστιβάλ Φιλίππων.
Το φεστιβάλ Φιλίππων
Είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ελλάδας. Λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων και φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1957 και η πρώτη παράσταση που φιλοξενήθηκε ήταν η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με πρωταγωνιστές την Μαλαίνα  Ανουσάκη και τον Κώστα Λειβαδά.
Το φεστιβάλ γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και το θέατρο παρουσιάζει μεγάλη  επισκεψιμότητα  όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Απέχει από την πόλη της Καβάλας περίπου 16 χλμ. και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη για όποιον θέλει να επισκεφτεί το αρχαίο αυτό μνημείο.




Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες, που βρίσκεται στον σημερινό νομό Καβάλας.
Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε στους Φιλίππους την πρώτη χριστιανική Εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους
Η περιοχή των Φιλίππων κατοικείται τουλάχιστον από αυτόχθονες από την Νεολιθική Εποχή αδιαλείπτως. Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Εκείνος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και τη μετονομάζει σε Φιλίππους.
Μετά τη μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία οδό.
Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους (963 με 969 μ.Χ.) ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.




ΟΙ ΚΑΜΑΡΕΣ

Οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου το οποίο δέχτηκε από πολύ νωρίς επιδιορθώσεις και εκτεταμένες επισκευές κατά την Οθωμανοκρατία, ιδιαίτερα στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και Νομοθέτη (1530 μ. Χ. περίπου). Η διπλή αυτή τοξωτή κατασκευή είχε στόχο να γεφυρώσει την χερσόνησο της Παναγίας με τις υπώρειες του ορεινού όγκου της Λεκάνης. Χρησίμευε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές των ορεινών όγκων (έξι χιλιόμετρα βόρεια) στην σημερινή «Παλιά πόλη» της Παναγίας, με την κύρια πηγή νερού να βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. ενώ άλλες πηγές χαμηλότερα συμπλήρωναν την τροφοδοσία του. Το μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο μήκους 280 μ. αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 25 μέτρα. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1997 με τεχνικές ήπιας παρέμβασης.



οι Καμάρες είναι το "σήμα κατατεθέν" της πόλης.  Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, μήκους 280 μέτρων που αποτελείται από 60 αψίδες, τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών με μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα.


Οι Καμάρες φτιάχτηκαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο που αποτελούσε την τοξωτή γέφυρα μεταξύ της παλαιάς πόλης (σημερινή συνοικία της Παναγίας) και των απέναντι λόφων (σημερινές συνοικίες Τιμίου Σταυρού και Αγ. Κωνσταντίνου) με σκοπό τη μεταφορά νερού. Δέχτηκε μεγάλες επισκευές επί Τουρκοκρατίας, ιδιαιτέρως τον 16ο αιώνα και επί κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Γιατί παρόμοια μνημεία σπάνια συναντάς. Καμάρα μπορείς να βρεις σε αρκετές πόλεις αλλά τόσο μεγάλο και επιβλητικό μνημείο, το οποίο μάλιστα δε φτιάχτηκε "προς τιμήν" κάποιου αλλά εξυπηρετούσε ένα καίριο σκοπό στο παρελθόν, δύσκολα θα βρεθεί στο δρόμο σου.

Κάστρο της Καβάλας


Είναι σίγουρα ένα από τα μνημεία που χωρίς ενδοιασμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Η ακρόπολη του Κάστρου μήκους 65 μέτρων είναι βυζαντινό κτίσμα του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα 1425. Ένα σύμπλεγμα πύργων προμαχώνων και ισχυρών τειχών μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσματική άμυνα της πόλης που ανέκαθεν είχε να αντιμετωπίσει πλήθος εξωτερικών εχθρών λόγω της στρατηγικής σημασίας της γεωγραφικής της σχέσης. Μετά την άλωση, τον εποικισμό και ουσιαστικά την ίδρυση της νέας πόλης ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μαζί με τον Βεζύρη Ιμπραήμ ενδυναμώνουν το τείχος και το επεκτείνουν με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνει όλες τις κατοικίες. Χτίζουν το υδραγωγείο της πόλης (Καμάρες) και μετατρέπουν με λίγα λόγια την Καβάλα σε ένα σχεδόν απόρθητο και πλήρως εξοπλισμένο μεσαιωνικό κάστρο. Παρότι με το πέρασμα των αιώνων τα κτίσματα του κάστρου δέχτηκαν σειρά βομβαρδισμών και λεηλασιών ορισμένα τμήματα διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται εδώ. Τελειώνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι το κάστρο μαζί με τις Καμάρες είναι οι δύο γνωστότερες και πιο φωτογραφημένες εικόνες της πόλης της Καβάλας.





ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΗΣ  ΚΑΒΑΛΑΣ

Το κάστρο της Καβάλας δεσπόζει πάνω στην κορυφή της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλαιά πόλη. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και αργότερα έγιναν αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωση του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Το κάστρο (ακρόπολη) στη σημερινή του μορφή, κτίσθηκε το πρώτο τέταρτο του 15 ου αιώνα, στηριζόμενο σε θεμελίωση Βυζαντινής περιόδου. Στο υπαίθριο θέατρό του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.



taxidologio



Καβάλα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού  και γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία. Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους «Σύμβολο» και είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμένας της Μακεδονίας  καθώς επίσης και ένα από τα πιο στρατηγικά  λιμάνια της Βορείου Ελλάδας. Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα  και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη . Ο πραγματικός πληθυσμός του τ.δ. Καβάλας είναι 59.222 κάτοικοι(Ελληνική απογραφή 2001) ενώ ο συνολικός πληθυσμός του δήμου Καβάλας  είναι περίπου 74.186 κάτοικοι μετά την συγχώνευση του Δήμου Φιλίππων, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης.
Kavala Castle.jpg


Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η ιστορία της Καβάλας ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Οι αναφορές για αυτήν από την μία χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις και από την άλλη καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Από την μία η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό. Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες) όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Παράλληλα η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον, τόσο για την καπνεργασία και τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια (1896) όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτή του μαύρου χρυσού.



Ιστορικά στοιχεία


Η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Νεάπολις σαν αποικία των Θασίων. Αργότερα, σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου Β, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις και μετά από έντονες περιπέτειες  και αγώνες την εποχή των Σταυροφοριών, εμφανίζεται πάλι γύρω στο 1500μ.Χ. με το σημερινό της όνομα και εξελίσσεται γρήγορα σε σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Καβάλα στην χρυσή της εποχή. Από το 1903 μέχρι το 1909 οι Έλληνες κάτοικοι, με υψηλό εθνικό φρόνημα, παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Η άνθηση του καπνεμπορίου και η αύξηση του πληθυσμού έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πλατιάς εργατικής τάξης  που οργανώνεται σε ισχυρά εργατικά σωματεία διεκδικώντας δυναμικά τα αιτήματά της.
Η Καβάλα σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες (περίπου 80000 κάτοικοι), μετά την Θεσσαλονίκη, πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο».
Είναι η πόλη που πολλοί την κατατάσουν ανάμεσα στις ομορφότερες και γραφικότερες της χώρας μας εξαιτίας της μοναδικής της φυσιογνωμίας, της προνομιακής τοποθεσίας στην οποία χτίστηκε αλλά και της ζεστής και φιλικής της ατμόσφαιρας.
Όπου και αν βρίσκεστε η Καβάλα είναι σίγουρα κοντά σας, καθώς συνδέεται με όλη την Ελλάδα με καθημερινή χερσαία, εναέρια και θαλάσσια συγκοινωνία και με την Ευρώπη με πτήσεις charter.

 

Γεωγραφική Θέση


Ο νομός Καβάλας βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Νέστο και Στρυμόνα, οι οποίοι αποτελούν και τα φυσικά όριά του.Η θέση του αυτή, δίπλα στη θάλασσα και πάνω στη διαδρομή που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, την καθιστά κομβικό σημείο επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Έχει έκταση 2.109 τ. χλμ. και συνορεύει με τους νομούς Ξάνθης (ανατολικά), Δράμας (βόρεια) και Σερρών (δυτικά). Διοικητικά περιλαμβάνει τέσσερις δήμους (Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου, Θάσου). Ο νέος Δήμος Καβάλας που δημιουργήθηκε (βάσει του Νόμου Καλλικράτη) κατόπιν της συνένωσης του με τον Δήμο Φιλίππων κατέχει έκταση 344.357 στρεμμάτων. Η Καβάλα, πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται πάνω στην πορεία της Εγνατίας Οδού και απέχει οδικά δυο ώρες από την Θεσσαλονίκη (160 χλμ.).

Άποψη της πόλης







wikipedia




kavala.gov